Jel Aküler Hakkında Sık Sorulan Sorular
Özellikle denizcilik sektörü (gemi, yat ve teknelerde), yenilenebilir enerji sistemleri (rüzgar ve güneş enerji sistemleri vb.), sokak lambaları, trafik ışıkları, telekomünikasyon ve enerjinin depolanmasını gerektiren diğer dış ortam uygulamalarında kullanılır.
Jel Aküler, zorlu ve hassas koşulların olduğu alanlarda tercih edilmektedir. Bu kullanım yerlerinin bir çoğu aynı zamanda mahrumiyet bölgesi olduğu için özellikle Eurobat onaylı firmaların ürettiği, derin deşarj özelliği olan ve döngü (cycle) sayıları mümkün olduğunca yüksek olan Hoppecke, Exide gibi markaların seçilmesi önemlidir.
Çevre şartları : Jel Aküler, kuru akülere nazaran daha sıcak ortamlarda çalışabilme özelliğine sahiptirler. Özellikle dış ortam uygulamalarında Jel tip Akülerin tercih edilmesi gerekmektedir. Böyle olmasına rağmen akünün sıcak bir ortamda çalışması ortam sıcaklığına bağlı olarak aküye zarar verebilmektedir. İdeal akü çalışma sıcaklığı 20-25 °C’'dir.
Döngü sayısı : Bir Jel Akü'nün ömrü, tüm şartlar ideal olsa bile belirli bir sayıda şarj-deşarj ile sınırlıdır. Bu sayı marka ve modellere göre değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık olarak 1000-1500 civarındadır. Elektrik kesilmelerinin çok sık yaşandığı ve akülerin her gün şarj deşarj olduğu sistemlerde cycle diye tabir edilen bu şarj deşarj döngü sayısı daha da önemli olmaktadır.
Üretim Tarihi : Her akünün bir fabrika üretim tarihi vardır ve genellikle akünün kutup başlarının olduğu üst kısımda çıkmayacak, silinmeyecek şekilde bir kod olarak yazılır. Jel Aküler kimyasal malzemeler olduğundan tepkimeler üretim anında başlar ve ideal şartlarda kullanılsalar hatta hiç deşarj edilmeden sürekli şarjda tutulsalar bile kapasiteleri düşer ve sonunda kullanılmaz hale gelirler.
Jel Akünün Depolanması : Jel Aküler diğer Kuru akülerde olduğu gibi belirli periyotlarda şarj edilmeleri gerekir. Aksi halde sürmekte olan iç kimyasal tepkimeler yüzünden sülfatlaşma oluşmakta, anot ve katot plakaları kullanılamaz hale gelebilmektedir.
Jel Akü Ömür Beklentisi : Bir jel akünün ideal koşullarda kaç yıl kullanılabileceği bilgisini bize vermektedir. Genellikle Jel Aküler 10 yıl yada 10+ yıl ömür beklentili olarak üretilmektedir.